Geschiedenis

De vereniging werd opgericht op 1 juli 1965. Onder de naam 'Gymnastiekvereniging Boxtel' werd op 5 oktober 1965 gestart met de eerste lessen, en wel in gemeenschapshuis De Walnoot. De doopnaam van de club werd al gauw veranderd. De nieuwe naam werd gekozen uit een groot aantal inzendingen hiervoor door de leden. De keuze viel op 'Tabitta', Hebreeuws voor 'hinde', een prima naam voor een sportgroepering die in alle oefeningen, demonstraties en wedstrijden steeds zowel lichamelijke behendigheid, sierlijke lenigheid, gratie en charme uitstraalt.

 

Als clubkleding werden auberginekleurige turnpakjes en zwarte turnschoentjes gekozen. Omstreeks de tijd van het zilveren jubileum werd die kleur veranderd in blauw met een speciale variant in die tint voor de wedstrijdpakjes. In de loop der jaren hebben de wedstrijdpakjes een metamorfose ondergaan. Tegenwoordig beschikken we over een prachtig zwart met paars pakje. Ook is voor de trainingspakken van de wedstrijdturnsters een sponsor gevonden die een deel van de kosten op zich neemt.

 

wedstrijdpakjes 1965 tot 2005

 

Hoewel in het verleden ook jongensgroepen bij Tabitta actief zijn geweest, bleek permanente vorming van jongensgroepen niet haalbaar. Bepaald werd, dat wel jongens in de leeftijd van 4 tot ongeveer 10 jaar in de meisjesgroepen konden meedraaien.

 

Er zijn recreatieve groepen en wedstrijdgroepen. De meisjes van de wedstrijdgroepen krijgen extra trainingen. Tabitta behaalt daar niet alleen regionaal succes mee, maar ook nationaal en heeft in 1995 een Nederlands kampioen in haar midden.

 

Ook het initiatief om 'huisvrouwengymnastiek' in Boxtel te starten, slaat meteen aan. Tegenwoordig draaien we naast de kindergymnastiek, recreatieturnen en wedstrijdturnen met 5 groepen volwassengymnastiek en 2 groepen aerobics. Onze vereniging telt omstreeks 310 leden.

 

In 2000 werd het 35-jarig bestaan groots gevierd, o.a. met een fantastisch geslaagde spelletjesmiddag, met een receptie, de huldiging van jubilarissen en een gezellige feestavond. Ook het 40-jarig jubileum is inmiddels gevierd. Voor alle groepen van Tabitta is in het jaar 2005 een extra activiteit gehouden in het kader van het jubileum. We hebben voor de gym- en turngroepen een zeer succesvol minikamp gehouden, voor de volwassengymnastiek is er een casinoavond geweest en voor de groep aerobics is een workshop "djembé" georganiseerd.

 

Na een jarenlang verblijf in de gymzaal van de voormalige basisschool Dom Helder Camara in de wijk Selissen hebben we in 2005 een tijdelijk onderkomen gekregen in Sporthal Den Haagakker. In het augustus 2006 is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. We hebben het beheer over een eigen sportzaal met een valkuil gekregen aan de Europalaan in Boxtel Oost. Dit is in samenwerking met de Gemeente Boxtel tot stand gekomen. Overdag maken 2 basisscholen gebruik van de sportzaal. De naschoolse- en avonduren zijn voor Tabitta.

 

Helemaal geweldig is het dat we de naam van onze vereniging hebben mogen verbinden aan de zaal. Vanaf 18 mei 2007 heet deze voortaan officieel "Sportzaal Tabitta".