Over Tabitta

Oprichting

De vereniging werd opgericht op 1 juli 1965. Onder de naam ‘Gymnastiekvereniging Boxtel’ werd op 5 oktober 1965 gestart met de eerste lessen, en wel in gemeenschapshuis De Walnoot. De doopnaam van de club werd al gauw veranderd. De nieuwe naam werd gekozen uit een groot aantal inzendingen hiervoor door de leden. De keuze viel op ‘Tabitta’, Hebreeuws voor ‘hinde’, een prima naam voor een sportgroepering die in alle oefeningen, demonstraties en wedstrijden steeds zowel lichamelijke behendigheid, sierlijke lenigheid, gratie en charme uitstraalt.

Clubkleding

Als clubkleding werden auberginekleurige turnpakjes en zwarte turnschoentjes gekozen. Omstreeks de tijd van het zilveren jubileum werd die kleur veranderd in blauw met een speciale variant in die tint voor de wedstrijdpakjes. In de loop der jaren hebben de wedstrijdpakjes een metamorfose ondergaan. Tegenwoordig beschikken we over een prachtig logo en hebben we gekozen voor clubpakjes in de clubkleuren oranje en blauw.

Verschillende recreatiegroepen

Naast recreatieturnen was er het initiatief om ‘huisvrouwengymnastiek’ in Boxtel te starten, slaat meteen aan. Tegenwoordig draaien we naast de kindergymnastiek, recreatieturnen en wedstrijdturnen met 5 groepen volwassengymnastiek. Onze vereniging telt omstreeks 280 leden.

Hoewel in het verleden ook jongensgroepen bij Tabitta actief zijn geweest, bleek permanente vorming van jongensgroepen niet haalbaar. Bepaald werd, dat wel jongens in de leeftijd van 4 tot en met middelbare schoolleeftijd recreatiegroepen konden meedraaien.

Jubilea

In 2000 werd het 35-jarig bestaan groots gevierd, o.a. met een fantastisch geslaagde spelletjesmiddag, met een receptie, de huldiging van jubilarissen en een gezellige feestavond. Ook het 40-jarig jubileum is gevierd. Voor alle groepen van Tabitta is in het jaar 2005 een extra activiteit gehouden in het kader van het jubileum. We hebben voor de gym- en turngroepen een zeer succesvol minikamp gehouden, voor de volwassengymnastiek is er een casinoavond geweest en voor de groep aerobics is een workshop “djembé” georganiseerd. En in 2015 werd het 50-jarig jubileum groots gevierd in ‘de Braken’ met een heus circusoptreden van iedere groep.

Accommodatie

Na een jarenlang verblijf in de gymzaal van de voormalige basisschool Dom Helder Camara in de wijk Selissen hebben we in 2005 een tijdelijk onderkomen gekregen in Sporthal Den Haagakker. In het augustus 2006 hebben we het beheer over een eigen sportzaal met een valkuil gekregen aan de Europalaan in Boxtel Oost genaamd “Sportzaal Tabitta”. Dit is in samenwerking met de Gemeente Boxtel tot stand gekomen. Overdag maken 2 basisscholen gebruik van de sportzaal. De naschoolse- en avonduren zijn voor Tabitta.

Wedstrijdgroep januari 2003

Wedstrijdgroep, januari 2003

Selectie

Tabitta turnt al lange tijd mee in regionale en nationale wedstrijden. Tabitta had in 1995 Tabitta haar eerste Nederlands kampioen in haar midden; Bregje Broere.

Het niveau van de wedstrijdgroepen van Tabitta is de afgelopen jaren flink gestegen. Naast regionaal succes had Tabitta ook nationaal succes. De laatste jaren turnde Tabitta ook in de hoogste niveaus van Nederland; de N1 en eredivisie. Dit is zeer bijzonder voor zo’n kleine club die niet beschikt over een permanent ingerichte turnhal. Naast vele Nederlands kampioenen werd in 2017 Tabittaturnster Shadé van Oorschot voor het Nederlands Jeugdteam geselecteerd. Zij mocht in België aan een interland deelnemen.

Shadé van Oorschot

In september 2017 is afscheid genomen van de N1 en eredivisie binnen Tabitta. Een samenwerking tussen Tabitta en Flikflak werd met het openen van een nieuwe RTC een feit. Dit RTC staat in Den Bosch. Door de goede samenwerking tussen het RTC en Tabitta, en de inzet van het huidige trainersteam blijft het niveau van Tabitta op landelijk niveau.